WEETJES EN TIPS

Taal: De voertaal van Thailand is het Thais. Dit is een taal met eigen tekens en toonhoogten en is daardoor vrij moeilijk om te leren. Daarnaast bestaan er nog diverse dialecten met een compleet andere uitspraak. Totaal afwijkend zijn de talen die de bergstammen als de Akha’s, de Lisu’s, de Hmongs, de Lao’s en de Karen in het noorden rond het hippieachtige backpackers dorp Pai en de steden Chiang Mai en Chiang Rai spreken.

De jongere generatie in Thailand spreekt wel een beetje Engels, want dit wordt tegenwoordig op de scholen onderwezen, maar de meeste Thaien spreken geen woord over de grens en met hen zul je dus met gebaren moeten communiceren.

Een Thai zal je nooit zomaar aanspreken op straat. Dat past niet in de cultuur. Ga er dus vanuit dat wanneer je wel aangesproken wordt er een grote kans bestaat dat dit een persoon is die geld aan je wil verdienen en misschien zelfs wel wil oplichten. Zeker in Bangkok is dit een tip die je moet onthouden

Geldzaken:

De lokale valuta in Thailand is de Bath (THB). 100 Euro is ongeveer 3380 Bath. Dit houdt dus in dat 10 Bath ongeveer 30 euro cent is volgens de koers in 2020. Onderstaande bankbiljetten zijn dus respectievelijk 59 euro cent, 1,48 euro, 2,97 euro, 14,85 euro en 29,70 euro waard. Geld kun je wisselen in de meeste hotels, banken en vaak bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Kom je echter in de kleinere dorpen of in de bergen in het noorden, dan heb je weinig kans. In de duurdere restaurants en winkels in Bangkok en Chiang Mai kun je met je creditcard betalen. (denk er wel even aan dat je vaak je pincode van de creditcard nodig hebt, dus zorg dat je die weet voordat je gaat reizen) Het pinnen is over het algemeen geen probleem. Duidelijk is met stickers aangegeven welke kaarten je in welke automaat kunt gebruiken. Dus kijk even naar de logo’s op je pinpas. De meeste Nederlandse banken werken met Mastercard. Op mastercard.com voer je je bestemming in en selecteer je ‘find an ATM’ en je ziet waar de betreffende automaten staan. Steeds vaker komt het voor dat je de pinpas eerst moet activeren voor het pinnen in het buitenland. Neem contact op met de bank voordat je vertrekt.

Fooi: In de restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 40 tot 50 Bath (1,20 tot 1,50 euro) van het wisselgeld achter te laten als fooi. In de eettentjes en stalletjes langs de straat is het niet gebruikelijk om een fooi te geven, net zoals dat dit in een hotel niet gebruikelijk is. De gids en de chauffeur worden wel getipt. Personeel in de kleinere lokale restaurants is niet gewend om fooi te krijgen maar dit wordt wel zeker gewaardeerd. Thailand is in vele opzichten stukken goedkoper dan Nederland. Maaltijden, openbaar vervoer en taxiritten schelen aanzienlijk in prijs. Voor een taxirit geldt wel, “de meter gaat aan” of maak een vaste prijs afspraak. Voor een heerlijke maaltijd betaal je tussen de 25 en 150 Bath (ongeveer 75 cent tot 4, 45 euro)

Reisdocumenten: Als je naar Thailand gaat moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn gerekend vanaf de dag dat je het land weer verlaat. Als je niet langer dan 30 dagen in Thailand gaat verblijven is een toeristenvisum voldoende. Dit toeristenvisum wordt in het vliegtuig op de heenweg aan je uitgereikt. Verstandig is het om dit visum in het vliegtuig al volledig in te vullen en te ondertekenen. Dit scheelt een hoop gestress bij de douane balie. Als je langer dan 30 dagen in Thailand gaat doorbrengen moet je een visum voor langer verblijf aanvragen op de Thaise Ambassade, aan de Laan Copes van Cattenburgh 123 in Den Haag. (070-3452088) Als je vanuit Laos over land Thailand in reist dan is je visum maar 15 dagen geldig. Handige tip is om al je belangrijke documenten in te scannen en ze te mailen naar je eigen emailadres zodat je ze indien nodig overal kunt printen.

Communicatie: Vanuit een hotel naar Nederland bellen is relatief vrij duur. Als je kosten wilt besparen is het beste om even een 7-eleven shop, die je overal kunt vinden, in te lopen. Buiten het feit dat ze daar de meest heerlijke tosti’s in verschillende smaken verkopen, wordt daar ook de zogenaamde “happy” simkaart verkocht. Of ga naar de shopping mall en ga naar de MBK en scoor daar een goedkoop mobieltje. Als je bij de 7 eleven een tosti koopt kun je hem bij de kassa direct warm laten maken. Geef hem gewoon af en ze doen de tosti in een tosti ijzer voor je. Echt een aanrader !

Tijdverschil en netspanning: In de zomertijd in Nederland is het in Thailand 5 uur later en in de wintertijd 6 uur. Net zoals in Nederland is de netspanning in Thailand 220 volt, zodat je in de meeste hotel geen problemen zult ondervinden met het oplaten van telefoons en accu’s van fototoestellen. Wel is het handig om een universele stekker bij de hand te hebben, want in veel stopcontacten passen onze stekkers niet.

Eten en drinken: De Thaise keuken is wereldberoemd en dat zal ook zeker een van de hoogtepunten van je reis gaan worden. Kleine hapjes het liefst de hele dag door, is het motto van de Thai. Dit is ook de reden dat je werkelijk overal stalletjes vindt waar je de meest heerlijke gerechten kunt kopen. Rijst en noedels aangevuld met de lekkerste kip, varkensvlees, vis of schaaldieren of gevogelte worden er verkocht. Heerlijk klaar gemaakt met de meest verrukkelijke kruiden. Ook in de stalletjes langs de straat is het eten heerlijk en vooral vers. Wel is het goed om de stelling te hanteren, dat alles wat nog rauw is niet gegeten kan worden. De hygiëne laat in vergelijking met Nederland dan toch te wensen over. Maar alles wat goed gebakken of gekookt is kan zonder probleem gegeten worden. Ijsblokjes (= naam keng) zijn gemaakt van bronwater, maar het water uit de kraan moet je beslist niet drinken. Voor 10 Bath heb je al een flesje koud water (= naam pauw) Wijn is wel wat duurder in Thailand, maar voor tussen de 100 en 140 Bath heb je over het algemeen een goed glas rode of witte wijn. Zo bestel je witte wijn met ijs: “waai kauw saai naam keng kap” (letterlijk: wijn wit met ijsblokjes aub) Heerlijk verfrissend en het blijft langer koud. Als man zeg je kap en als vrouw zeg je kah als beleefdheidsvorm aan het einde van een zin. Een grote fles Singha bier wordt gebracht als je met een glimlach vraagt om “bieja Sing nung kwat jaai kap“(bier Singha één fles groot aub) Als je bijvoorbeeld geen ijs in je cola wilt zeg je: “Colaa maai saai naam keng kap

Als je gaat winkelen op een markt is het handig (zeker als Nederlander zijnde) om een paar zinnetjes te leren. Afdingen op de markt is echt een noodzaak in Thailand, ander betaal je echt veel te veel. In Bangkok is er echter een stuk minder van de vraagprijs af te krijgen dan op marken als in Chiang Mai in het noorden. Een paar handige zinnetjes zijn: “Rakkaa touwraai” (kosten hoeveel) Hoe duur ?

Peng paai” = te duur ! en “Lot noi daai maai” = vrij vertaald, kan er iets van de prijs af.

De uitspraak van de getallen is ongeveer als volgt: 1= nung, 2= song, 3= saam, 4= sie, 5= haa, 6= , 7= tjet, 8= pèh, 9= kauw, 10= sip, 100= roi (uitspraak loi) en 1000= phan.

1365 bath is dus, “nung-phan saam-loi hò-sip haa Bath” en dat is dus 40,53 euro waard.

Vaak is het naar onze begrippen erg warm in Thailand en vraag je jezelf af hoe het kan dat de Thai zo “droog” blijft en niet zweet. Hier is hoe zij het doen. Koop een bus ongeparfumeerde talkpoeder / babypoeder en wrijf je na het douchen hiermee helemaal in. Vergeet daarbij niet je liezen, knieholtes en oksels. Zo blijf je droog en loop je ook niets kapot.

Feestdagen: Tijdens de feestdagen vallen er in het verkeer meer slachtoffers dan normaal. Het gemiddeld aantal verkeersdoden per dag is normaal gesproken 66. Dit aantal ligt een stuk hoger op en rond de feestdagen. Dus huur je een brommer, auto of fiets kijk dan rond deze dagen extra uit in het verkeer. Thailand kent vele vooral Boeddhistische feestdagen met name bij volle maan. Het is ontzettend leuk om deze feesten en festivals te bezoeken en de cultuur van het land echt te proeven. Oud en Nieuw wordt in Thailand niet heel erg uitbundig gevierd en er zijn dan ook weinig festiviteiten. Eind januari begin februari is het Spring festival, het Chinees nieuwjaar. Dit wordt luidruchtig gevierd, vooral in Chinatown. In de eerste week in februari wordt in Chiang Mai het Flower Festival gehouden met kleurrijke parades. 6 april is Chakri dag. Een vrije dag om de stichter van de Chakri Dynasty te vereren. In April is het Songkran, of te wel het “Waterfestival” dat is de viering van het Thaise nieuwjaar. Iedereen gooit elkaar nat en zo worden alle zonden weggespoeld en kan iedereen met een fris gemoed het nieuwe jaar in. 5 mei is Kroningsdag de dag dat de Koning de troon heeft bestegen. De Koning is de vader van het volk en wordt echt geëerd. Koning Bhumibol heeft vanaf 1946 geregeerd en wordt echt vereerd in het Koningsgezinde Thailand.

De Koning is op 13 oktober 2016 helaas overleden en heeft het land in diepe rouw achtergelaten. Doe beslist geen negatieve uitlatingen over de Koning of het Koningshuis, want dit is strafbaar en de Thaise bevolking is hier erg gevoelig voor.

De 12e augustus is de verjaardag van de Koningin. De Koningin is op een zaterdag geboren en de kleur van zaterdag is paars. De vlag van de Koningin is dan ook paars gekleurd en is vaak in combinatie met de gele vlag van de Koning te zien in alle steden en dorpen. September/oktober het Vegetarisch Festival met veel processies en ceremonies. De laatste week van oktober en de eerste 3 weken van november vormen de “duan sipsong” de twaalfde maanmaand. Dit is de zogenaamde “na naam” periode (de hoogwaterstand periode) waarin de Loi Krathong gevierd wordt. Loi betekend “laten drijven” krathong is een van bananenboomstam gemaakt bootje. Dit meestal ronde “bootje” wordt versierd met bladeren en bloemen in de vorm van een lotusbloem. Met een kaars, drie stokjes wierook en 9 muntjes wordt dit bootje in het donker op de rivier losgelaten en drijft weg. Het feest van de lichtjes wordt het ook wel genoemd en is in sommige steden een waar spektakel. De 5e december de verjaardag van de Koning die op een dinsdag geboren is. De kleur van de dinsdag is geel en vandaar dat de Koninklijke vlag ook geel is. Deze zie je overal en altijd in het hele land, maar op 5 december is bijkant het hele land geel gekleurd.

Het land van de glimlach (Yim): De inmiddels beroemde glimlach van de Thai is één van de vele mysteries van dit land. Hoewel wij een glimlach altijd als een uiting van vriendelijkheid ervaren, heeft een glimlach voor een Thai vele betekenissen en functies. Voor een Thai is glimlachen belangrijk in de non-verbale manier van communiceren. Er zijn ruim 10 verschillende vormen van glimlachen, die alle een eigen betekenis hebben. De Thai gebruik de glimlach ook als een soort van zelfbescherming. Een lach moet problemen voorkomen en oplossen. Ook is de Thai van mening dat je er veel mooier uitziet als je lacht. De glimlach is voor de Thai een soort masker en is onder andere  een praktische oplossing voor iedere situatie waar de Thai geen raad mee weet. De glimlach wordt onder andere gebruikt voor het uiten blijdschap, schaamte, angst, spanning, onzekerheid, ter verontschuldiging en om een ander op z’n gemak te stellen. Voor ons als buitenlanders / farangs (meestal uitgesproken als falangs) zien deze verschillende glimlachen er allemaal het zelfde uit, maar de Thai herkent al deze subtiele verschillen feilloos en weet daar naar te handelen. Zo heb je de Yim Tak Tai – de beleefde glimlach, die getoond wordt bij een ontmoeting met bijvoorbeeld een farang. Feun Yim – De geforceerde glimlach. (ik lach wel maar liever niet) Yim Cheuat Cheuan – De glimlach van iemand die net gewonnen heeft van een rivaal. Yim Tang Nam Dtah – De echte glimlach van geluk. Yim Tak Tan – De “sorry, maar je heb geen gelijk” glimlach. Yim Sao – De glimlach van het maskeren van droefheid en verdriet. Yim Mee Lay-nai – De boosaardige glimlach. Yim Cheun Chom – de glimlach van bewondering. Yim Yor – De arrogante glimlach. Yim Yair Yair – De verontschuldigende glimlach om zichzelf uit een pijnlijke of ongemakkelijke situatie te redden. Yim Hairng – De nerveuze glimlach ter verontschuldiging. Yim Soo – De “het kan bijna niet slechter dus kan ik maar beter lachen” glimlach.

Vaak wordt door de farang (blanke of toerist) // vaak uitgesproken als falang // de glimlach van een Thai geïnterpreteerd dat de Thai verlegen of onderdanig is. Niets is minder waar. In Thailand is wat lachen betreft niets wat het lijkt.

NEE zeggen is voor een Thai zo goed als onmogelijk, aangezien gezichtsverlies het ergste is wat hem kan overkomen. Een Thai die JA (tchaai) zegt en er natuurlijk zoals gewoon is in het land van de lach, bij lacht, kan net zo goed NEE of misschien mee bedoelen. De Thai zegt met het grootste gemak ja en bedoeld nee. Dit geldt dus ook als je een Thai de weg vraagt in Bangkok. “Weet u misschien waar hotel huppeldepup is ?” Altijd zal het antwoord Tchaai (Ja) zijn, terwijl hij geen flauw idee heeft waar het hotel is en stuurt hij je met grote overtuiging rechtdoor, tweede straat links en dan eerste rechtsaf.

Farangs (buitenlanders) vinden Thaien vaak onverschillig omdat ze zelfs bij ernstige problemen maar lachen. Dus als je een aanrijding hebt gehad als farang en de Thaien staan te lachen of te glimlachen wordt dan niet boos. Het is voor hen het masker van de zelfbescherming. Weet je het zelf ook niet meer bij een probleem in Thailand onthoud dan de lach biedt uitkomst. Onverschilligheid hoort wel bij de Thaise cultuur, maar uit zich niet in de vorm die wij kennen.

Zoals al geschreven is gezichtsverlies, trots en eigenwaarde in dit mooie land van groot belang. De meeste Thaien zijn in vergelijking met ons arme mensen. Het enige van waarde wat ze “bezitten” is hun eigenwaarde. Als je dat verliest heb je in de ogen van de Thai echt niets meer. Trots en eigenwaarde moeten de Thai respect en zelfvertrouwen opleveren. Zij doen er dan ook alles aan om dit niet te verliezen. Ze doen dit op zeer veel manieren. Onder andere door, nooit in het openbaar het geduld te verliezen, of boos te worden. Door conflicten te vermijden. Nooit met stemverheffing te spreken of te schreeuwen. Anderen niet te bekritiseren en tolerant te zijn. Geen overdreven emoties te tonen. Ze belasten nooit een ander met hun probleem.

Al het bovenstaande verklaart waarom Thailand zo enorm tolerant is ten opzichte van anderen als bijvoorbeeld homoseksuelen of transseksuelen. Ironie en sarcasme zijn volledig onbekende begrippen in dit land van de glimlach. Je gaat namelijk niet met woorden een confrontatie aan met een ander. Je praat alleen over onderwerpen die relevant en nuttig zijn voor de ander, zonder hem daarbij te veroordelen of kritisch te zijn.

Dus onthoudt dit goed: Als je het toch nodig vindt om een Thai tegen te spreken of terecht te wijzen, doe dat dan met tact en volgens de “spelregels” van het land. Blijf kalm, spreek zacht en beheerst zonder je stem te verheffen. Blijf altijd glimlachen ! Hiermee toon je respect voor de ander (ook als deze persoon dit niet verdient) en geef je diegene de kans om zich zonder gezichtsverlies, uiteraard ook met een glimlacht, uit de hachelijke situatie te redden en met een oplossing te komen. Schreeuwen tegen een Thai is een bijzonder ernstige en grove belediging, want dit lijdt tot gezichtsverlies en zal de situatie zeker niet oplossen, maar zelfs verergeren.

De meeste mensen denken dat de hoofdstad van Thailand Bangkok heet. Niets is minder waar. Als de Thai het over de hoofdstad van zijn land heeft noemt hij het Krung Thep. Dit is echter een verkorte versie van de officiele naam van de stad. De officiele naam van de hoofdstad van Thailand is als volgt:

Krunhthep Mahanakhon Bovorn Ratanakosin Mahintharayutthaya Pop Noparatratchatchani Burirom Udomratchanivetmahasathan Amornpiman Avartarnsahitsakkathatti Yavisnukarmprasit. Of te wel “Stad der Tuinen”. Ik heb besloten om op mijn site deze prachtige stad toch maar gewoon Bangkok te blijven noemen.

Bangkok de Chatuchak ( wordt vaak uitgesproken als Jatoejak) weekendmarkt. De grootste markt ter wereld. Beste tip is koop in de omgeving van Kao San Road in een boekenwinkel een plattegrond van Bangkok, waar ook een plattegrond van deze mark op staat, voor 295 Bath (the Nancy Chandlers map of Bangkok) Voor 12.00 uur is het zowel op zaterdag als op zondag nog redelijk goed te doen, want na 12.00 uur is het hier loei druk. 2e goede tip: kijk uit voor zakkenrollers op de markt en doe vooral geen portemonnee in je kontzak. Doe het nodige geld gewoon in je broekzak en draag je portemonnee onder je kleding aan een koord om je nek.

Openbaar vervoer in Bangkok. Advies reis over Chao Praya River per water taxi om van het ene naar het andere stadsdeel te komen en neem in de stad de Skytrain. In Bangkok staat het verkeer vooral in de ochtend- en avondspits bijna altijd vast. Met een Tuk Tuk wil het nog wel eens lukken om door het drukke verkeer heen te komen, maar als het echt vast staat dan biedt dit de Tuk Tuk ook geen uitkomst. Als het verkeer het toelaat is de meter-taxi een comfortabele manier van reizen in Bangkok. Zorg wel dat de meter aangezet wordt en vraag vooraf wat de rit gaat kosten. Voor 200 Bath kom je al een heel eind in deze vreselijk grote stad met z’n 10.000.000 tot 15.000.000 inwoners.

Ben je in de stad, dan zijn het Koninklijk Paleis, Wat Arun, de tempel met de liggende Buddha, Wat Po, de tempel van de dagenraad aan de overkant van de rivier, Wat Tramit, de tempel met de massief gouden Buddha, een tocht door de Klongs met een longtailboot gecombineerd met een bezoek aan het Nationaal Museum met de boten van de Koning, Vivmanmek Paleis, Lumpini Park, China town en de Snake farm, zeker de moeite waard om te gaan bezoeken.

Voor wie Pai het backpackers walhalla in Noord Thailand wil bezoeken een aantal tips. 1/ Koop als je aankomt voor rond de 150 Bath een Pai broek anders val je wel heel erg op. Iedereen draagt deze redelijk onogelijke slobberbroek daar. Als je er geen draagt ben je nieuw in het dorp. 2/ Bezoek de Pai Walkingstreet in het centrum. Iedere avond stalletjes met heerlijk eten voor weinig en gezellige barretjes. 3/ Maak een overgetelijke tocht op een huur scooter richting Mae Hong Son. Scooter huren bij aYa Service in het centrum voor ongeveer 180 Bath per dag. 4/ Bezoek Pai Canyon een prachtige vallei vlak bij Pai. 5/ Bij de Fluid Swimming pool chillen en mensen ontmoeten uit de hele wereld 60 Bath. 6/ Bezoek aan de hotsprings, de geneeskrachtige warmwater bronnen bij Pai entree 300 Bath. 7/ Ook leuk is om in de regentijd (juli-oktober) te gaan raften op de Pai River 1500-3900 Bath. 8/ ook in de regentijd is het mooi om na een regendag de Mo Paeng waterval te bezoeken. 9/ een must is een bezoek aan de Lod Cave. Huur een bamboeraft met gids en vaar door de adembenemend mooie grotten. 250 Bath.

Comments are closed.