De Witte Tempel

Bij Chiang Rai staat de indrukwekkende Witte Tempel of te wel Wat Rong Khun. Deze tempel is een eerbetoon aan Buddha van de kunstenaar Ajarn Chalermchai Kositpipat, die nog steeds in leven is. Hij is verslaafd geweest aan alcohol en drugs en is om af te kicken een Buddhistisch klooster ingegaan en uiteindelijk monnik geworden. Na jaren succesvol monnik te zijn geweest en dus succesvol te zijn afgekickt is hij gederoped en is dus nu weer monnik af. Als dank aan Buddha is hij, geholpen door 60 medegelovigen, deze spierwitte tempel gaan bouwen. Hij heeft wit genomen omdat dit het reine symboliseert. In de tempel worden al zijn nachtmerries, waanbeelden en angsten weergegeven die hij had toen hij nog verslaafd was. Als je de tempel zelf binnenkomt is de muur waar je tegenaan kijkt de muur van al het goede, de verlichting, Buddha dus. Op de muur waar je door naar binnenkomt staat een enorm schilderij van het kwaad, terwijl de zijwanden de weg naar de verlichting verbeelden. Zelf zegt hij dat er nog zeker 60 tot 90 jaar aan de tempel doorgebouwd zal worden na zijn dood en dat dan de tempel pas in zijn volle glorie klaar zal zijn. Bij de tempel is een grote werkplaats waar je kunt zien hoe alles gemaakt wordt. De miljoenen kleine spiegeltjes worden daar met de hand op maat gesneden en alle bizarre creaties worden daar stuk voor stuk met de hand vormgegeven. Er worden dus geen mallen gebruikt voor de vele repeterende patronen. Ook is het de wil van de kunstenaar, dat er geen toegang geheven mag worden voor de tempel, ook niet als hij is overleden. Het gouden paleisachtige gebouw is het naar mijn mening mooiste en schoonste dames en heren toilet ter wereld, wat op zich al een bezienswaardigheid is. Wat Rong Khun is naar mijn mening de meest bijzondere moderne tempel van Thailand. Een must om te bezoeken als je in het noorden van het land bent en gratis !

Hier boven de eerste foto van Wat Rong Khun. Hieronder een foto uit het daar aangeschafte boekje van Wat Rong Khun. Hier ziet u een foto van het prachtige toiletgebouw ! Kijk en verwonder uzelf !

en zo ziet het er binnen uit in het herentoilet.

De tempel zelf is overweldigend qua details.

In de werkplaats wordt elk ornament met de hand gemaakt en voorzien van de op maat gesneden spiegeltjes. Echt een monnikkenwerk !

Binnen in de tempel mag niet gefotografeerd worden, maar er is een boekje te koop met prachtige detailfoto’s van de tempel. De hieronder getoonde foto’s zijn dan ook afkomstig uit dit boekje. De muur van het kwaad met de toegangsdeur en een aantal details van de muurschildering.

Klik op de foto om de details vergroot te bekijken !

in de pupillen van de ogen zijn Bush en Bin Laden te zien omgeven door demonen en vuurwapens. (foto’s afkomstig uit het boekje Wat Rong Khun) Op de foto hier onder ziet u op de achtergrond van links naar rechts, de muur van “de reis” naar de verlichting en het loskomen van het kwaad. (foto afkomstig uit het boekje Wat Rong Khun)

De muur van het goede, de verlichting, Buddha dus ! (foto’s afkomstig uit het boekje Wat Rong Khun)

In de stad Chiang Rai zelf is een rotonde, waaraan duidelijk te zien is dat deze ook ontworpen is door de zelfde kunstenaar die bovenstaande tempel aan het maken is.

 

Comments are closed.