Argentinie

Op uitnodiging van vrienden zijn wij, eind 2009, voor 6 weken naar dit grootse land gegaan. Groots is werkelijk nog bescheiden uitgedrukt. Het land is voor wat betreft de oppervlakte met z’n 2.780.400 vierkante km, 67 maal zo groot als Nederland. Dat is erg groot maar ook de diversiteit is er groots te noemen.  Zo vind je er de sierra’s, hele stukken waar je alleen maar rotsachtige bergen heuvels en vlaktes ziet, de campos en de pampa’s met grassen en vee, hooggebergten, woestijnachtige gebieden, poolgebieden, kortom alles wat je elders ter wereld vind is hier in 1 land gestopt. Er wonen ongeveer 43 miljoen mensen in dit enorm mooie redelijk Europees aandoende land, waar de voertaal Spaans is.

Zet daarnaast nog eens een bevolking die uiterst gastvrij is en een economie die op europese leest is geschoeid en je hebt voor velen HET ideale plekje op aarde gevonden.

Wij hebben het geluk gehad dat wij in Tandil in een normale woonwijk, tussen de Argentijnen in hebben kunnen wonen. Aldaar zijn wij bezocht door onze Argentijnse vrienden en wij hebben daar met hen, in “ons” huis, op Argentijnse wijze, Kerstmis gevierd. Heel bijzonder bij 30 graden celsius in de zon. Daar vandaan hebben wij een aantal trips het land in gemaakt.  Voornamelijk naar de familie van onze vrienden. Dit bracht ons onder meer naar Rosario, Azul, Mar del Plata, Vela en Peyrano. Met name Peyrano was voor ons een hele bijzondere belevenis. Het daar, samen met de familie, vieren van Oud en Nieuw was iets wat niet velen mee kunnen maken.

Waar met name Hans in dit land heel erg blij mee was had natuurlijk met eten te maken. Argentinie is een land van vlees………  heel veel vlees.

Dit stuk vlees werd geserveerd als lunch !! En… uiteraard gaat vlees samen met barbeque. Als de mensen ergens ter wereld verstand hebben van een goede barbeque dan is het hier wel. (assado op de parrilla) Ieder huis, maar ook ieder stadspark heeft een eigen parrilla en samen met het drinken van liters mate met vrienden en familie is de assado het grootste gebruik van Argentinie. Het drinken van mate met vrienden en kennissen is een bijzonder sociaal gebeuren. Je ziet dan ook overal mensen lopen met een raar soort tasje. In dit tasje zit de thermosfles, voor het kokend water, de matekruiden, veel suiker en de mate beker. Er wordt uit een soms prachtige beker door een zilveren staafje (de bombilla genaamd) een kruidenthee gedronken, terwijl men lekker met elkaar zit te kletsen. Er is maar 1 zo’n beker, die steeds weer gevuld en doorgegeven wordt. Degene die drinkt stopt dan even met de conversatie en geniet van zijn of haar mate. Is de beker leeg gaat deze terug naar de gastheer of vrouw die hem dan weer bijschenkt met kokend water op de kruiden die in de beker zitten. Dit kunnen Argentijnen uren volhouden. Na het drinken van de mate is iedereen dus weer bijgepraat ! Argentijnen doe je geen groter plezier dan met hen mate te drinken en wees er op voorbereid, dat zij dit uren lang vol kunnen houden. De meeste buitenlanders denken dat het een thee van rare kruiden betreft en dat het iets met drugs te maken heeft. Nou niets van dit alles het zijn gewoon oude indiaanse kruiden die een stimulerende werking hebben en het is nog gezond ook. Dus als je uitgenodigd wordt gewoon DOEN !

De mateplant (ilex paraguayensis) is een heester die vooral voorkomt in het noorden van het land. De Yerba Mate (de officiele naam voor deze thee) werd eeuwen geleden al gedronken door de Guarini-indianen in Paraguay. Zij ontdekten de stimulerende werking van het aftreksel van de mateblaadjes. Het drinken van Yerba Mate is niet alleen opwekkend, maar net als koffie en thee ook licht verslavend. Daarin ligt ook de verklaring dat Argentijnen op elk moment van de dag waar ze ook zijn mate drinken. Ze kunnen niet meer zonder. Stel de Argentijn een vraag over de verslavende werking van mate en hij zal in negen van de tien gevallen vertellen dat hij mate drinkt omdat deze drank een bron is van vitamines en mineralen. Dat is nou juist wat de Argentijnen tekortkomen wanneer ze geen mate drinken. Ze eten namelijk bij hun maaltijden te weinig groenten. De mate zorgt ervoor dat ze niet lijden aan een vitaminetekort. Dus erg gezond en een must in dit vleesland !

Een paar voorbeelden van dergelijke matte bekers staan hier onder afgebeeld:

Wij hebben helaas, doordat wij er “maar” zes weken waren een klein deel van dit land gezien. Hopelijk lukt het ons nog eens om meer te gaan bekijken.

Hieronder een paar sfeerplaatjes van dit prachtige land :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.