wat, waar en weetjes

 Samana

Het altijd groene schiereiland Samana ligt in het Noordoosten van de Dominicaanse Republiek en is met zijn tropische heuvels, beschutte baaien, ongerept natuurschoon en lange verlaten palmenstranden misschien wel het mooiste plekje op het eiland. Lang bleef het schiereiland onbewoond, het was pas in de tweede helft van de 18e eeuw toen de nederzetting Santa Barbara de Samana door Spaanse kolonisten werd gesticht.
 
Las Terrenas ligt aan de noordzijde van het schiereiland en was lange tijd een klein vissersdorpje omgeven door ongerepte stranden. De oneindige verlaten witte zandstranden en de beschermde kustwateren hebben bijgedragen aan de groei van dit kleine dorpje tot een touristenstadje, met zo’n 14.000 inwoners. Hispaniola werd door Christopher Columbus als “het mooiste land in de wereld”, en vandaag kunnen deze woorden van toepassing zijn op de schiereiland Samana. “Time Magazine” heeft het gebied beschreven als een van de laatste, lange stukken onbebouwd strand in het Caribisch gebied.
 
Mooie stranden – Het prachtige witte strand met wuivende palmbomen aan de rustige blauwe zee, nodigen u uit voor een perfect verblijf. In een strandbar kunt u genieten van heerlijke verse gevangen kreeft en vis die -op een voor de Dominicaanse Republiek typische manier- op de grill wordt bereid. Op loopafstand vindt u Punta Bonita, een mooi hagelwit strand, waar u in Westelijke richting uren kunt lopen zonder iemand tegen te komen. In Oostelijke richting ligt El Portillo met zijn sneeuwwitte stranden.
 
De grootste attractie van Las Terrenas is met afstand de jaarlijkse migratie van de humpback walvissen. (bultrug walvissen)  Ieder jaar tussen Januari en Maart bezoeken zo’n 5000 humpbacks de baai van Samana om te bevallen en te paren. Dit levert een uniek schouwspel op, dat van dichtbij bekeken kan worden.
Het groene schiereiland is perfect voor een mooie rondrit. Dit kan in een gehuurde auto, op een brommertje, motorfiets, quad of je kunt deelnemen aan een georganiseerde safari.
 
Daarnaast is het natuurpark Los Haitises een wereld attractie. Vanuit Samana en vanuit Sanchez vertrekken dagelijks excursies naar verschillende delen van het park. Het is wel een vrij prijzige excursie, maar daar krijg je ook wat voor. Een rit met een busje van en naar Sanchez, een boottocht naar het Nationale park, met z’n mangrove bossen, prachtige zandstranden, vogeleilanden en indrukwekkende grotten. Bij terugkomst een lekkere Dominikaanse maaltijd en nog even nagenieten van al het natuurschoon van deze groene streek. De prijzen variëren tussen de 75 en 95 US dollar per persoon.
De dorpen Las Terrenas, El Limon en de hoofdstad van de provincie Santa Bárbara de Samana zijn de moeite waard. De stranden van Cayo Levantado, Playa el Valle de Samaná en Playa Rincon (Las Galeras) worden tot de mooiste ter wereld gerekend.
 
Wanneer je niet vast zit aan een strak vakantieschema, bezoek Samana dan in de maanden januari en februari. Dit is de tijd dat bultrugwalvissen naar de warme Dominicaanse wateren trekken om te paren en/of jongen te werpen. Het is een waar spektakel om deze prachtige bultrugwalvissen met hun jongen in het echt te zien. Dit kan vanaf de wal of dichterbij vanaf een speciale walvisvriendelijke excursieboot. De reisleiders in de hotels bieden excursies aan. Rechtstreeks boeken bij de aanbieder is echter veel voordeliger.
 
 
Het klimaat
Hele jaar door schijnt de zon en is een vakantie aangenaam. De beste tijd om naar het schiereiland Samana te gaan is gedurende de winter. De temperaturen zijn dan wat aangenamer. Samana wordt ook wel het groene schiereiland genoemd. De regenval is hoger dan in de overige vakantiegebieden met een gemiddelde van 160mm per maand. Ter vergelijking, Bayahibe aan de zuidoost kust (het droogste gebied) heeft een gemiddelde van 65mm per maand. De regen valt echter veelal in kortstondige, maar heftige tropische buien. Februari en maart zijn meestal de zonnigste en droogste maanden. Rond kerstmis is het weer vaak perfect. Pasen is ook een goed moment om op vakantie te gaan in Las Terrenas.
BELANGRIJK : Trek je niet te veel van de weer-ikoontjes aan op het internet. Voor Samana staat er vaak regen. Dat klopt ook, vandaar dat het er zo groen is. Het weer is er echter erg lokaal en als het ergens in het bereik van het weerstation regent, wordt een ‘regen icoon’ geplaatst. Boven de bergen en de heuvels hangt vaak bewolking en daar valt ook regelmatig regen. Aan de kust is het veel zonniger en dus veel beter. Het kan dus zo zijn dat je lekker in het zonnetje ligt te bakken en er op een kilometer afstand donkere wolken hangen en het plenst van de regen. Want als het daar regent, dan regent het ook echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.