Cobá

Cobá is een voormalige pre-columbiaanse Mayastad op het schiereiland Yucatán ten zuidoosten van Valladolid gelegen in de staat Quintana Roo in Mexico.

De ruïnes van de stad zijn gelegen aan de oevers van de meren Lago Cobá en Lago Macanxoc.

De stad werd opgericht kort na het begin van de jaartelling en groeide uit tot een stadstaat die zijn hoogtepunt kende tussen 600 en 800. De stad had indertijd waarschijnlijk zo rond de 50.000 inwoners en besloeg een oppervlakte van zo’n 80 km2. Ten tijde van de komst van de Spanjaarden was de stad nog steeds gedeeltelijk bewoond, maar raakte daarna in de vergetelheid totdat in 1920 een groep wetenschappers de stad weer vond.

In Cobá is onder andere de Tempelpiramide Nohoch-Mul (ook Castillo genoemd) van 42 meter hoogte. Nohoch-Mul op is een hele klim, maar wel de moeite waard. Het uizicht over het regenwoud was letterlijk eindeloos. Het grootste probleem is echter, om weer naar beneden te gaan. Ook al heb je geen hoogtevrees, bij de afdaling zul je merken dat, dit bouwwerk met z’n ongelijke treden, toch stijler is dan je bij het naar boven gaan zou denken. Onwijs gaaf om dit indrukwekkende bouwwerk van de Maya’s beklommen te hebben.

Op de twee foto’s hier rechts boven is een toernooiveld te zien, waarop een balspel gespeeld werd. De bal was van massief rubber en woog ongeveer 4 kilo. Hij moest met gebruikmaking van de knie, de heup en de schouder door de ring van de tegenstander gewerkt worden. De aanvoerder van het winnende team werd na de wedstrijd geofferd aan de goden.

Dan kom je bij de grote uitdaging Nohoch-Mul. Erg imposant als je aan komt lopen. Wat een bouwwerk. De vraag die je jezelf dan stelt, ga ik naar boven of niet. Wetende dat de terugtocht een nog grotere uitdaging is dan de klim bemerk je bij iedereen twijfel. Velen gaan naar boven, maar een groot deel van de bezoekers waagt zich er niet aan.

Boven heb je een fabelachtig uitzicht over het regenwoud. Het is zeker de moeite waard om in deze hitte naar boven te gaan.

Nu alleen nog even naar beneden. Dan kom je er pas achter hoe steil de klim is geweest en  zijn de 120 hoge, lage, smalle, brede, afgebrokkelde en scheve treden naar beneden een grote beproeving. Velen gaan dan ook zittend de afdaling aan.

Op de parkeerplaats is de plaatselijke Maya supermarkt te vinden.

Comments are closed.