Las Terrenas

DE PAREL VAN SAMANA

Op ongeveer 3 uur rijden vanaf het vliegveld bij Puerto Plata en 15 minuten rijden vanaf het vliegveld El Catey ligt het gemoedelijke vissersdorp Las Terrenas. Inmiddels is ook de nieuwe tolweg af van Santo Domingo naar het schiereiland Samana. Het is nu mogelijk om vanuit het centrum van de hoofdstad met de auto in 2 uur het dorp Las Terrenas te bereiken. Bij vertrek vanaf Brussel is Santo Domingo vaak de plaats van aankomst en vanuit Amsterdam wordt over het algemeen gevlogen op Puerto Plata.

Las Terrenas is van klein vissersdorpje inmiddels uitgegroeid tot een stadje met zo’n 14.000 inwoners. Geweldig is dat het in Las Terrenas verboden is om hoger te bouwen dan de hoogte van de palmbomen. Als je gaat bouwen en je moet voor de bouw van je huis bv. 3 palmbomen kappen, dan is het verplicht om 3 jonge palmbomen op jouw terrein terug te planten. Niet geheel onbelangrijk is dat het dorp zich kenmerkt door de gemoedelijke sfeer, het feit dat de plaatselijke bevolking erg behulpzaam en toegankelijk is en dat er bijzonder veel, mooie baaien met prachtige witte en rustige palmstranden te vinden zijn.

Op Playa de los Pescadores (het strand van de vissers) is het mogelijk om dagelijks tussen 12.00 en 13.00 uur van de vissers een deel van de vangst te kopen. Verser kan natuurlijk niet. Bij Playa Bonita heb je vanaf Punta Bonita een schitterend uitzicht op de prachtige baai van Coson, alwaar de rivier de zee in stroomt. Op Playa las Ballenas heb je goed zicht op de Las Ballenas (de walvissen), de bijnaam van de  rotseilandjes voor de kust. Wil je lekker bruinbakken met een windje, dan moet je zeker een keer naar het brede strand van Punta Popy gaan. De kans op verbranden is hier door de wind bijzonder groot, dus . . . . goed smeren. Verder zijn er in het dorp een aantal uitgaans mogelijkheden, waaronder barretjes, dansgelegenheden, een poulebiljarthal, twee winkelcentra, een aantal supermarkten en een groot aantal restaurants.

Las Terrenas ligt op het altijd groene schiereiland Samana in het noordoosten van de Dominicaanse Republiek en is met zijn tropische heuvels, beschutte baaien, ongerept natuurschoon en lange verlaten palmenstranden misschien wel de mooiste streek van het eiland. Lang bleef het schiereiland onbewoond, het was pas in de tweede helft van de 18e eeuw dat de nederzetting Santa Barbara de Samaná door Spaanse kolonisten werd gesticht.

Las Terrenas ligt aan de noordzijde van het schiereiland en was lange tijd een klein vissersdorpje met ongerepte stranden. De oneindige en verlaten witte zandstranden en de beschermde kustwateren hebben bijgedragen aan de groei van dit kleine dorpje tot een touristenstadje, met zo’n 14.000 inwoners. Hispaniola werd door Christopher Columbus bestempeld als “het mooiste land in de wereld” en vandaag kunnen deze woorden van toepassing zijn op de schiereiland Samana. “Time Magazine” heeft het gebied beschreven als een van de laatste, lange stukken onbebouwd strand in het Caribisch gebied.

Mooie stranden – Het prachtige witte strand met wuivende palmbomen aan de rustige blauwe zee (temp. zeewater 27 / 29 C), nodigen u uit voor een perfect verblijf. In een strandbar kunt u genieten van heerlijke vers gevangen kreeft, langoste en vis die -op een voor de Dominicaanse Republiek typische manier op de grill wordt bereid. Een aanrader is de Dominikaanse Rum, de Brugal. (Brugal Anjejo wordt door ons aanbevolen) Deze rum is gemaakt van rietsuiker en is super zacht. Het Dominicaanse bier is Cerveza Presidente. Op loopafstand vindt u Punta Bonita, een mooi hagelwit strand, waar u in Westelijke richting uren kunt lopen zonder iemand tegen te komen. In Oostelijke richting ligt het resort El Portillo met het prachtige strand genaamd Playa Carolima en het dorp El Limon met zijn sneeuwwitte stranden en prachtige watervallen.

Hieronder wat foto’s van Las Terrenas. Het bananenrepubliek idee dat veel mensen hadden van de Dominikaanse Republiek en van Las Terrenas moet inmiddels wel wat bijgesteld worden gezien onderstaande foto’s.

De nieuwe aangelegde kustweg (Boulevard Atlantico) van Las Terrenas richting het vliegveld El Catey, loopt vanuit het dorp boven door de heuvels van Coson, langs de kust in de richting van de snelweg naar Santo Domingo. Hieronder een paar foto’s genomen op deze nieuwe weg.

rijdend op deze weg heb je een mooi uitzicht op Coson

» Het Klimaat van het schiereiland

Las Terrenas heeft een typisch tropisch klimaat. Hele jaar door schijnt de zon en is een vakantie aangenaam. De beste tijd om naar het schiereiland Samana te gaan is gedurende de winter. De temperaturen zijn dan wat aangenamer. Samana wordt ook wel het groene schiereiland genoemd. De regenval is hoger dan in de overige vakantiegebieden met een gemiddelde van 160mm per maand. Deze regen valt hoofdzakelijk op de as van het schiereiland, waar de heuvels liggen. Je maakt het regelmatig mee dat je lekker in het zonnetje op het strand ligt en dat het 500 meter landinwaarts in de heuvels regent. Ter vergelijking, Bayahibe aan de zuidoost kust (het droogste gebied) heeft een gemiddelde van 65mm per maand. De regen valt echter veelal in kortstondige, maar heftige tropische buien. Februari en maart zijn meestal de zonnigste en droogste maanden. Rond kerstmis is het weer vaak perfect. Pasen is ook een goed moment om op vakantie te gaan in Las Terrenas, want de dagen voorafgaande aan Pasen wordt Semana Santa gevierd. Semana Santa in Las Terrenas houdt in diverse podia en optredens langs de gehele kustlijn. Oorverdovende muziek van house tot salsa en een drukte die ongekend is in dit dorp. Het lijkt wel of alle bewoners van de grote steden naar Las Terrenas trekken om een paar dagen uitbundig te feesten. Dan op 1e Paasdag keert de rust weer in het dorp. Geen loeiharde muziek meer en alle feestvierders vertrekken. Dus boekt u voor Pasen houdt hier dan rekening mee. De prijs van de hotels, het huren van een auto, een quad of een scootertje ligt tijdens semana Santa ook een stuk hoger.

Een tip: trek u niet teveel aan van de iconen met wolkjes en onweersstormen op het internet. Het weer is erg lokaal en als het ergens in het bereik van het weerstation regent, wordt een ‘regen icoon’ geplaatst. Op de stranden aan de kust is het meestal beter dan de weerberichten aangeven.

Ook op deze dag stond het weer icoontje op half bewolkt en regen. Nou zo zouden wij het in Nederland ook moeten doen. Wat een geweldig weer op Playa Carolima, een plaatje van een strand gelegen buiten Las Terrenas net voorbij het El Portillo Resort in de richting van het schilderachtige El Limon.

Comments are closed.