Miches

Geloof het of niet, maar het huisje op onderstaande foto was op 11 maart 2003 de woning van Candida. Candida is een zus van Ramon, een Dominikaanse vriend van ons. Zij woont in een stadje aan de overkant van de baai van Samana, in het stadje Miches. Dit huis bestond uit golfplaten en had een keukentje en een slaapgedeelte waarin 2 volwassenen en 2 kinderen sliepen. De lokatie is prachtig maar een golfplaten huisje in die brandende zon, is niet echt ideaal.

Miches is gelegen aan de overkant van de baai van Samana en is bereikbaar met de pont vanuit de stad Samana naar Sabana de la Mar. Vanuit Sabana is het dan nog ruim 2 uur rijden met de auto naar Miches. Toen ik daar in 2003 samen met een Haagse collega Maurice was, heb ik Candida 250 euro gegeven om bouwmaterialen te kopen. Zij waren namelijk al begonnen met sparen van blocks om een nieuw huis te bouwen en ze hadden in de tuin al een toilet / wasgelegenheid gebouwd. Maurice heeft 50 euro gegeven en we hoopten er het beste van. De ervaring had mij de afgelopen jaren geleerd, dat wanneer je Dominikanen geldelijk steunt, zij dit meestal opmaken aan rum en krasloten. Maar ja niet geschoten is nooit raak.

Op 17 mei 2007, dus ruim 4 jaar later, ben ik samen met Hans en Lida en Hans E teruggegaan naar Miches om te kijken hoe het met de familie ging. Toen wij de straat in liepen zocht ik naar het blauwe golfplaten huisje, maar kon deze niet vinden. Terwijl wij voor een huis stonden met een verranda, sprong er met een luide schreeuw een vrouw vanaf de verranda om mijn nek. Ja dat was Candida, die mij al zoenend verwelkomde met de kreet dat MIJN huis bijna klaar was en dat er speciaal een slaapkamer voor mij was gemaakt en vrijgehouden. Zie hier het huis van 300 euro – is dit nu micro krediet ?

Omdat er nog geen geld is om shutters of een hekwerk voor de ramen te maken zie je rechts nog een deel van het oude huis dat hergebruikt is als raamluik. Hieronder wat foto’s van de reis, het verblijf en het stadje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.